Immunerősítő téli tipp

Mikor beköszönt a hideg nedves idő, nem nehéz összeszedni valamilyen kisebb-nagyobb betegséget, amivel aztán ágynak esünk. Érdemes már előre jól felturbózni az immunrendszerünk. Egy nagyon hatásos fűszernövényünk erre a célra a : GYÖMBÉR!

A gyömbért már a K.e. 3000 körül keletkezett első kínai nagy füvészkönyv, a Pen Cao Csing fontos gyógyszerként említi. A gyömbér a kínai és az indiai ételek egyik alap fűszere, az indiaiak főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, friss gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.

Frissen a legaromásabb a gyömbér, csípős íze miatt érdemes mértékkel használni

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették.

A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti.

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító.

Téli narancsos-gyömbéres tea

gyömbér por vagy gumó ( a por erősebb ízű)

narancs

méz

A port vagy a meghámozott gumót pár percig forraljuk (általában a friss gyömbért 10-15 percig főzni kell), majd mikor kellemes iható hőmérsékletű lett a főzet belefacsarjuk a narancsot és ízlés szerint a mézet is hozzátesszük. Fontos, hogy ne a forró italba kerüljön a citrus féle és a méz, mivel így az értékes hatóanyagai megmaradnak.

gyömbér_tea

 

Kategória

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!